Szavazás

Szavazzon Ön is december 2-ig!

Kié lesz a Nekem Szól! Egészségértés Díj Közönségdíja 2020-ban? Önön is múlik!

Elindult a Nekem Szól! Egészségértés Díj közönségszavazása! Szavazzon, melyik pályázat kapja 2020-ban a közönségdíjat! Egy regisztrációval egy szavazat adható le. A szavazatokat a Nekem Szól! Egészségértés Díj pályázatra beérkezett és a szakmai zsűri által a legjobbak közé válogatott projektekre lehet leadni 2020. december 2. éjfélig, kizárólag a www.nekemszol.hu weboldalon keresztül. A legtöbb szavazatot elnyerő projekt közönségdíjban és bruttó 500 000 Ft pénzdíjban részesül. A nyertes pályázat kihirdetésére a www.nekemszol.hu és a https://www.facebook.com/nekemszol oldalakon kerül sor. Az egyes projektekhez kapcsolódó bemutatkozó kisfilmek megtekintéséhez kattintson a videókra!

Egészségügyi intézmények és egészségügyi szakemberek

Onkoradiológiai Osztály Nyíregyháza - Onkológiai betegek rehabilitációjáért, közösen.

A kórházban kezelt betegek onkológiai gyógyulást segítő kiegészítő kezeléseit egy komplex rehabilitációs team fogja össze a kezelések megtervezésétől egészen az utánkövetésig. Mindezek, az egészségügyi ellátó rendszerben meglévő erőforrások, szakrendelések, azaz Jósa András Oktatókórház Onkoradiológiai Osztály, Onkopszichológiai Szakrendelés, Dietetikai Szolgálat, Központi Fizioterápia és Gyógytorna célzott együttműködését jelenti. A tevékenység központi eleme a betegutak optimalizálása költségek nélkül a meglévő erőforrásokra építve. A projekt egyediségét az ellátórendszerben dolgozó egészségügyi szakemberek összefogása, kölcsönös tiszteleten alapuló szakmai tevékenysége adja, pszichológusok koordinációjával. A betegedukációs csoportokat a pszichoterápia nem specifikus ható tényezőire építve alakítják ki, és használják fel, oly módon, hogy az egészséget szolgáló tudás tartós attitűd változást hozzon létre.

Pályázó: Szabolcs Szatmár Bereg megyei kórházak Jósa András Oktatókórház

Bejelentkezés/Szavazás

Budapesti Szent Ferenc Kórház - "Út az egészséghez" kardioprogram

A "Út az egészséghez" prevenciós és edukációs lakossági kardioprogram célja a szív -és érrendszeri betegséggel vagy magas vérnyomással élők, ill. cukorbetegek számára megelőző, ismeretterjesztő jellegű egészségügyi program nyújtása a közép-magyarországi régióban. Az első tanösvény célja a kórházi betegek számára rehabilitációt segítő túrák kínálása volt gyógytornászok segítségével, 2015 óta 6 tanösvényt hoztak létre, hamarosan további 3 készül el. Fontos szempont a helyi lakosság „megmozgatása”, figyelmük felhívása az egészséges életmódra, a mozgás fontosságára. A túra során, melyhez egészségi állapot felmérésére alkalmas eszközöket is biztosítanak, egyes alapvető egészségügyi mutatókat is mérni lehet, amit szakemberek értékelnek ki. Az egészségügyi értékek feltöltését, továbbítását támogató mobil applikáció segítségével a kiértékelendő adatok a legmodernebb úton jutnak szakemberekhez validálásra. Modern eszközparkot biztosítanak a tanösvények bejárásához: Nordic Walking botokat és pulzusmérő órákat.

Pályázó: Budapesti Szent Ferenc Kórház

Honlap

Bejelentkezés/Szavazás

Biztos kezekben a gyermekek

A koronavírus-járvány számos kihívás elé állította a családokat. A gyermekgyógyászati alapellátás rövid időn belül teljesen átalakult: az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés korlátozottá vált, ami a szülők bizonytalanság érzését fokozta. Az ország különböző részein praktizáló, alapellátó gyermekorvosokból álló csapat ezért egy újfajta kezdeményezést indított. Az elsődleges cél a családok informálása volt a koronavírus fertőzést érintő mindennapi kérdésekről és aktuális gyermekgyógyászati kórképekről, védőoltással kapcsolatos tudnivalókról a legfrissebb nemzetközi szakirodalom alapján. A Facebook-oldalukra feltöltött tájékoztatókon keresztül mintegy 200.000 emberhez jut el üzenetük, ezeket iskolák, védőnők és intézmények nyomtatott formában is felhasználják. Munkájukkal a szülők egészségneveléséhez, a járvány megértéséhez és a családjukkal kapcsolatos egészségügyi döntésekhez jelentős mértékben hozzájárulnak.

Pályázó: Biztos Kezek alapellátó Gyermekorvosok Társasága

Bejelentkezés/Szavazás

Szívügyünk az egészségünk! - A családok egészségprogramja” egészségkommunikációs és edukációs program

2019-ben Kaposváron megalakult a Kaposvári Egészségtanács azzal a céllal, hogy 2030-ra Kaposvár legyen Magyarország egyik legegészségesebb városa. Kidolgozásra került az „Egészséges Kaposvár 2030” stratégia, melynek részeként elindult a „Szívügyünk az egészségünk” egészségkommunikációs és edukációs program, amely a családokat és minden generációt megszólít. A program célja, hogy a járványhelyzet miatt megváltozott körülményekben olyan folyamatos, szakszerű, hiteles egészségkommunikáció és egészségnevelés biztosítson minden korosztály számára, amely hozzásegítheti őket a fizikai és mentális egészségük megőrzéséhez. Kiemelt célja az életmóddal összefüggésbe hozható szív- és érrendszeri, anyagcsere betegségekkel, elhízással, mozgásszegény életmóddal, káros szokásokkal összefüggő krónikus betegségek megelőzése és állapotjavítása. A járványidőszak miatt az online egészségnevelés elsődleges csatornái a Kórház egészségfejlesztési irodáinak Facebook csoportjai lettek. A fiatal korosztály megszólítása érdekében elindításra kerültek az „Eszti tanácsai” hírlevelek, melynek arca a Kórház egészségfejlesztési irodájának egyik munkatársa, ezzel is erősítve a személyes példamutatást. A Kapos Tv-vel együttműködve Egészséges Kaposvár videók készülnek, melyhez a szakembereket, a témát főként a Kórház biztosítja.

Pályázó: Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház

Honlap

Bejelentkezés/Szavazás

Anyás-Apás ... mert az egészségértés a családban kezdődik.

Dr. Simonfalvi Ildikó gyakorló orvosként, orvosi szakfordítóként, orvosi szaklapok és laikusoknak szóló egészségügyi oldalak szerkesztőjeként, szakújságírójaként több mint 20 éve foglalkozik egészségügyi edukációval. Vallja, hogy szakmabeliként laikusoknak írni nagyon szép feladat, ugyanakkor hatalmas felelősség – és fokozottan érvényes ez azokra a tartalmakra, melyekből a szülők és gyermekekkel foglalkozó hivatások művelői tájékozódnak. Az Anyás-Apás oldal ebben a szellemben és célkitűzéssel készül, gyakran frissülő tartalmakkal. A cikkek többsége két részből áll: egy bevezető "kis színesből" vagy egyéni sztoriból, emberi történetből és a hozzá kapcsolódó egészségügyi, edukatív tartalomból. Az oldalhoz közösségimédia-jelenlét is csatlakozik több platformon is, ahol az olvasók is elmondhatják véleményüket, beszélgetést kezdeményezhetnek egymással.

Pályázó: Anyás-Apás

Honlap

Bejelentkezés/Szavazás

Társadalmi szervezetek, egyéb állami és gazdálkodó szervezetek és szakembereik

Felejthetetlen projekt - Fókuszban az Alzheimer-betegség

A projekt kiindulópontját egy film adja, mely az Alzheimer-betegséget fókuszban tartva segít a betegek hozzátartozóinak információkkal, az érzelmi azonosulás lehetőségével. A program 3+1 alappillére: 1. "Hűség" című dokumentumfilm: a feleség súlyosbodó Alzheimer-betegsége egyre nagyobb terhet jelent férje számára. Hűségük azonban megtartja őket egymásnak. 2. Felejthetetlen történetek gyűjtése: az Alzheimer-betegséggel, elmúlással, méltóságteljes betegápolással kapcsolatos történetek gyűjtése. 3. Gálaest: az összegyűjtött történetek megosztása a nagyközönség számára színművészek tolmácsolásában, komolyzenei koncert keretében. +1. Az "Újrakezdés" című rövidfilm a magára maradt férj hétköznapjait mutatja be két évvel később. A kisfilm kulcsfogalmai: gyászfolyamat - újrakezdés - egészségmegőrzés - betegségmegelőzés. A Hűség-et 2020 májusától online lehet megtekinteni a Vimeo-videó megosztón 3,99 dollárért, mely összeget a készítők az Alzheimer Caféknak ajánlottak fel.

Pályázó: Gáspár Judit

Bejelentkezés/Szavazás

Szülészeti adatbázis - Anyai tapasztalatok a számok tükrében

A projekt alapgondolata egy olyan szülészeti adatbázis létrehozása, ahol anyai tapasztalatok alapján tájékozódhatnak a szülés előtt álló kismamák a kórházak szülőszobai és csecsemőosztályos gyakorlatáról. A tapasztalatok megosztásához részletesen kidolgozott kérdőívek készültek, és folyamatosan gyűlnek az anyai tapasztalatokat. A beérkező válaszokat rendszeresen frissítve elérhető az adatbázis a honlapom. A projekt célja állandó visszajelzési és tájékozódási lehetőség biztosítása a már szült és még szülés előtt álló nők számára, valamint egy olyan információs felület megteremtése, ahol széleskörű, korszerű információk alapján tájékozódhatnak az érdeklődők a szülés és a szoptatás kérdéseiben. Mára több, mint 12000 édesanya szánt időt a kitöltésére.

Pályázó: Ablak a világra

Honlap

Bejelentkezés/Szavazás

Covid1001 önkéntes szakfordító csoport

A Covid1001 önkéntes szakfordító csoport az új koronavírus okozta betegség elleni küzdelem támogatásának szándékával jött létre, a nagy mennyiségű, elsősorban angol nyelvű szakirodalom fordítására. Céljuk, hogy minél többen jussanak hiteles és aktuális információhoz anyanyelvükön, és így hozzájáruljunk az egészségtudatos magatartás fejlődéséhez, a fertőzések megelőzéséhez, illetve a fertőzöttek ellátásának, gyógykezelésének hatékonyabbá tételéhez. Tagjaik szakfordítók, szakorvosok, gyógyszerészek, biológusok, fordítópiaci szakemberek, nyelvészek, közgazdászok. A mérvadó forrásokat válogatják és teszik elérhetővé egy helyen, előnyben részesítve a bizonyítékon alapuló orvoslásra vonatkozó anyagokat az egészségügyi szakemberek számára, valamint a közérthető, sokak érdeklődésére számot tartó, átfogó ismereteket adó cikkeket a laikus olvasók számára.

Pályázó: Covid1001 önkéntes szakfordító csoport

Honlap

Bejelentkezés/Szavazás

Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Demencia Program

Magyarországon elsőként a Szabadtéri Néprajzi Múzeum indított el kifejezetten demenciával élő időseknek szóló programot, és egyedül a Múzeum fogad demenciával élő időseket múltidéző programokon. Felkészítő alkalmakat tartanak hozzátartozók és szakemberek számára, emellett a szélesebb látogatóközönség figyelmét is igyekeznek ráirányítani a betegségre. A Demencia Program alapját a reminiszcencia jelenti, a múltbéli tapasztalatok felidézésével (mozdulat, hang, íz, illat, látvány) hozza vissza a régi emlékeket, ehhez pedig a múzeum gyűjteményében található tárgykészletet, a közelmúlt néprajzi gyűjtéseit használja. A programba a gondozók is aktívan bekapcsolódhatnak a demenciával élőkkel együtt. Az érdeklődők részére lehetőséget biztosítanak arra, hogy speciális tréningeken bővítsék ismereteiket. Fontosnak tartják, hogy minél több ember figyelmét felhívják a demenciára, ezt szolgálja az évente megrendezésre kerülő Alzheimer Világnap rendezvényük.

Pályázó: Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Honlap

Bejelentkezés/Szavazás

Online gondoskodás

„A gyermek az első” célt a femilia projekt a védőnők közvetítésével emeli át a digitális térbe. A weboldal és az applikáción alapjaiban biztosítja a szórakoztatást a hasznos információkat. Segít a családot tervezőknek, várandósósoknak, a szülőknek a gyermekvállalással járó problémák, nehézségek leküzdésében. A felületen regisztrált várandós, személyre szólóan az applikáción keresztül push üzenetben kapja meg hetente magzata várható átalános fejlettségi állapotát és tájékoztatást a következő heti tennivalóiról. A Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége (MVSZSZ) felügyelete és moderálása mellett a védőnők rendelkezésére álló védőnő/védőnő chat felületen a védőnők egymás közötti kommunikációjára van lehetőség.

Pályázó: FEMILIA

Honlap

Bejelentkezés/Szavazás